E73NO 2
Prođe još jedan UKT kontest vikend.  Već poučeni višegodišnjim iskustvom nismo očekivali mnogo po pitanju mogućeg rezultata, ali potajna nada je ipak  postojala, inače sve ne bi imalo smisla!  Zbog problema oko izlaska na Leotar, jer su u toku bili radovi na postavljanju optičkog kabla u trasu puta prema vrhu Leotara, već u četvrtak smo počeli sa podizanjem antenskog sistema, da bi smo u petak predveče podigli sistema na radnu visinu i montirali ostatak opreme. Sve je rađeno u nekakavoj žurbi i u pauzama kada se moglo proći raskopanim putem do vrha Leotara.

Nakon što je sve bilo postavljeno i spremno testiranje opreme ukazuje na veliki nivo šuma na prijemu kada se na linearu pojavi anodni napon , ali razlog nam je nepoznat, jer je ranije u istom sistemu sve normalno funkcionisalo. Pošto je već bila noć problem smo ostavili da nas pati preko noći i da ga pokušamo rješiti u subotu, jer smo imali dovoljno vremena.


U subotu ipak malo ranije od planiranog stižemo na Leotar , jer nismo bili načisto odakle šum na prijemu, šta je problem i da li ćemo morati nazad sa opremom do Kluba u radionicu. Sumnjamo na VN ispravljač lineara, jer je on u pravio probleme u prethodnom takmičenju na 6m. Ipak, ubrzo se ispostavilo da nije do ispravljača, ali i dalje ne znamo odakle potiče problem. Testiovi pokazuju  da  antenski sistem normalno funkcioniše na predaji, na prijemu se  osjeti funkcija LNA, ali kao da iza LNA ne postoji antenski sistem, a šum nestaje kada se razdesi izlazno kolo lineara. Baš čudno! Dodatnim testovima lociramo kvar na antenskom stubu, sumnja pada na neispravnost koax releja i oko 15 časova , samo čas prije početka takmičenja, spuštamo stub da bi provjerili LNA i koax relej. Odmah uočavamo problem u zamjenjenim pozicijama rx koaxa i antene na koax releju.  Tako to biva kada se mnogo priča dok se radi, a takmičenje još nije počelo!  Ispravljamo grešku, testiramo sistem, sve je ok.  Ponovo podižemo stub na radnu visinu.

vhfkupsrrs2013 map1Sva sreća je u tome da je stub teleskopski pa je podizanje uz malo mišića završeno za par minuta.

Početak kontesta ide sasvim solidno. U prvom času skor je 32 qso-a što je za naše prilike sasvim zadovoljavajuće. Propagacije obećavaju da bi moglo biti zanimljivo. Kako zalazimo u noć skor postaje solidan i mnogo iznad višegodišnjeg prosjeka. To nam potajno daje nadu da bi mogli konačno preći za nas magičnu cifru od 200 qso. U ponoć ulazimo sa skororom od 130 qso. Ipak novi dan nije protekao kako smo zamišljali i očekivali. Uz pomoć  KST čata ugovaramo nekoliko dobrih veza, ali od 05 -07 časova, kada postaje veoma zanimljivo na KST,  moramo da prekinemo rad. E73RO treba na posao , a Deki E73NO treba da dođe kao zamjena. Spuštamo se do Trebinja i odmah nazad.  Po povratku oko 07 časova nastavljamo rad, ali sve  je manje signala koje čujemo, a da ih već nismo odradili. Uz mnogo pozivanja nekako uspjevamo do 14 časova nagurati skor od 186 veza i 82k poena. U zadnjih sat vremena nas muči novi problem, probijanje VF-a u modulaciju.

 

vhfkupsrrs2013 gridmap1

Možda je u preostalih 2 časa takmičenja moglo ulogovati još nekoliko veza, ali zbog  problema sa VF-om i drugih obaveza  rad završavamo u 14,30 časova.
Nakon svega urađenog u ovom takmičenju i višegodišnjeg iskustva preostaje nam samo da izvedemo kao generalni zaključak, a to je da smo iscrpili  naše mogućnosti da sa ove lokacije napravimo neki ozbiljniji pomak u ostvarenim rezultatima sa postojećom opremom. Ispostavilo se da smo ovaj put samo malo brže, nego inače, odradili učesnike koje čujemo. Prosečna veza od 437km ukazuje na to da imamo podbačaj u vezama 200-400km, a već poznati problem sa povećanim šumom kada se okrenemo prema azimutu 280-320 0 , koji nam pravi difuzni antenski toranj na 50-tak metara od naše mikrolokacije, nam takođe značajno umanje skor sa Italijanskim stanicama sa sjevera, koje takođe donose značajan broj poena.

QSOByPrefix

Evo i ukratko i ostale statistike:
186 QSO, 81289 poena, 53 lokatora, 437km/qso, 927km ODX (OL4W/JN70LR)

Na kraju da pomenemo i jednu pozitivnu stvar ovog takmičenja, a to je debitovanje na UKT takmičenju mladog operatora Dekija, E73NO, kome je ovo bilo novo iskustvo, koje je uspješno savladao i za par časova rada je popravio ukupan skor za desetak veza sa odličnim QRB-om.
I još da kažemo  da su E7TT tim u ovom takmičenju činili operatori : Mladen E73RO, Deki E73NO, Daki E73XL i Zoran E73S.
73, do slušanja u nekom od narednih takmičenja!

Informacija: Zoran, E73S