Sve bi moglo stati u tri riječi: kiša, kiša i još jednom kiša. Dobro, mogla bi i četvrta riječ, ali nije za publiku.
Dugo smo se spremali i radovali prvom vikendu septembra jer ove godine, sticajem okolnosti, nismo izlazili ni na jedno 2m takmičenje.
Sve je dogovoreno za petak. Oko 14-15 časova spremanje opreme u klubu tovarenje na vozila (ovaj put Lada Niva, Pincgauer od E73JUG,  Perin (E78PPP) terenac pa pravac Ozren, Velika Ostravica 918 masl ili po „naški“ JN94CP. Stalno smo bacali oko na sajtove sa vremenskim prognozama tražeći neki koji će nas obradovati i prognozirati lijepo vrijeme ali ne biva. Svi su manje više predviđali kišu i to do subote pa do ponedeljka (kako samo uštimaše tako da nas....). Na kraju nam je ostalo samo da prokomentarišemo da „znaju oni i omanuti“.

Ekipa E77AR, E77C, E73R, E73DT, E79BM, E78PPK, E78PPP i mali Vuk je krenula po planu uz neka dodatna prikupljanja prikolica i štošta s tim da će Dragan E73DT sa Pincom malo kasniti za nama jer mora izmiješati nekakav beton u firmi.
Sretno stigli na vrh i krenuli sa raspakivanjem. Prva greška, zaboravili roštilj rešetku. Dobro, nije strašno, rješivo sa nekom mermernom pločom koja je nekada bila roštilj koju su NN počinioci razbili ali za nuždu valjaće i ti komadi koji su ostali oko ognjišta (i valjali  su).
Greška druga, ne može se ništa bitno raditi na lokaciji ako je dio opreme ostao u vozilu koje još nije stiglo.

e7c vhf 2017 1
Lokacija

Po dolasku Pinca krenulo se u sastavljanje antena, postavljanja opreme, pripremanja za prvu noć – postavljanje šatora,  sakupljanje drva itd.
e7c vhf 2017 2
Antene

Agreagat upaljen, „prede“ što bi se reklo, skoro da se ne čuje, ali nema napona. Čačni tamo, čačni ovamo, sve dobro????? Kad smo sve prepipali, odvrnuli i isprovjeravali skontali smo da nekako previše tiho „prede“ i naravno kada smo mu malo dali po gasu eto i napona. Dakle, ne može da se ne čuje i da imaš struju. :-)
Petak veče je inače razervisano za malo kartanja (remi) po sistemu zadnja dva  u igri sledeći put dužni donijeti po litar vina. „Kisele ionako ima“.  Pošto su ovaj put petorica igrala a treći i četvrti imali identičan rezultat, sledeći put stižu tri litre. Ko je izgubio nije bitno, bitno je da se desilo. Druženje i priče do duboko u noć. Da, nisam napomenuo, kiša ne pada, još.
Ujutro takođe nije padala ali je bilo sve izvjesnije da će „samo što nije“ a dobijali smo i izvještaje da u BL, PD i 9A uveliko pada, a sve to je bilo vidljivo i na meteo sajtovima. Dobro, nije nam prvi put i spremni smo i za to – najloni, čizme, kabanice....

U medjuvremenu Ranko E73R sprema kotlić koji je pred početak takmičenja razdužen.
e7c vhf 2017 3
Ranko majstor

Ono na što nismo bili spremni je statik u ogromnim količinama. Uz statik i još neke smetnje od „komšiluka“ rad za stanicom i nije bila neka uživancija. Naravno, ljubav je uvijek jača od svih nepogoda pa je tako bilo i ovaj put. Malo CQ, malo listanje, malo ON4KST i veza za vezom nabralo se 220 komada i cca 91,5K poena. Nije rezultat za pohvaliti se, ali obzirom na uslove, dobro je.  
e7c vhf 2017 4
E77C radno u PPS-u

Oprema je radila skoro besprekorno. Novi ME2HT-pro transverter u sprezi sa FT950 uspio je da izgura iz lineara nekih 500 W. DX log, standardno (hvala Kreši 9A5K), radi svoj posao kako treba, a to što neke stvari sa njim još uvijek neznamo da izvedemo riješićemo do sledeći put.
 
Kiša pada cijelu noć, statik se digao do neslućenih razmjera, ali šta je tu je. Ujutro i dalje kiša, ali sve to nas nije omelo da sebi priuštimo teletinu ispod sača, koju Dragan E73DT sprema „boli glava“. Postoje priče da tu i nema nešto baš puno da se promaši, ali Dragan kaže da to nije tačno. :-)
e7c vhf 2017 5
E73DT majstorluk i kontrola

Negdje oko 11,30 desio se prvi kvar. Riknuo agregat! Tačnije, nije riknuo nego je ostao bez goriva i to zbog toga što je puklo gumeno crijevo dovoda goriva iz rezervoara prema filteru. Šta sad? Kopaj, traži po koferima i alatima ima li kakva cjevčica da se to premosti. Nema k'o za inat. Može hemijska olovka da se razvali pa sa njom da se premosti. Može ali samo kratko, vrlo brzo popušta i opet problem. Idemo do vozila redom i tražimo slično crijevo i nađemo ga u pincu – odvod vode sa stakla vrata.  Veće je, pa će da „zajaši“ na ono od agregata. Proradilo, ali ne lezi vraže, ne zadugo, negdje oko 14,15 popustilo je i to i to je bila zadnja kap u već prilično punoj čaši. Dosta je. Gasi, pakuj idemo kući.

Sve u svemu dobar provod (barem meni) i pored svih nevolja.

Treba svakako napomenuti da nam tokom drugog dana negdje oko crkavanja agragata u goste došla ekipa lokalne TV Doboj  i da su napravili kratku reportažu o nama i našem radu.
U ponedeljak je osvanuo pisani prilog na: http://rtvdoboj.com/radioamateri-dali-veliki-doprinos-u-poplavi/, a nakon toga neke TV stanice su objavile i prilog koji smo dobili u cjelosti: https://youtu.be/SiPTjonMW8o
DXlog nema, nama naviknutu, statistiku a kad importujemo log u UCX loger, UCX  ne može izvući statistiku. Ako slučajno Krešo ovo vidi, molim ga neizmjerno, da i MP3 snimak takmičenja razdijeli na više cjelina, recimo po sat vremena. Puno lakše za preslušavati.

Ipak  malo statistike:
e7c vhf 2017 qso
QSO mapa

e7c vhf 2017 ul
Odrađena polja

QSO's            :  220
Sum of dist.    :  91467 km
QRB/QSO       :  416 km/QSO
ODX               :  DA0FF       JO40XL  896 km

Radjeno stanica po zemljama
S5 21
I 11
OK 36
9A 23
HG 17
OM 21
OE 8
DL 13
SP 12
YO 9
LZ 8
YU 25
E7 11
SV 2
UR 1
Z3 1
Top 10 ODX
DA0FF JO40XL 896
DR9A JN48EQ 874
DL0GTH JO50JP 868
DM5D JO61OC 809
SP3KWA JO91FV 807
DQ8T JO50VH 793
DL0HTW JO60QU 779
YO4GJH/P KN35XG 770
DR7C JO50WB 768
OL7C JO60JJ 758
 
Na kraju želimo da se zahvalimo:
-    Elektro Doboj i Tifany DOO na doniranom gorivu za agregat i prevoz,
-    PU Doboj, Milenku E73JUG i Peri E78PPP na vozilima za prevoz opreme i takmičara,
-    Dasto-Semtel Bijeljina (www.zona.ba) na doniranom internetu,
-    RTV Doboj na medijskoj promociji,
-    i ostalim članovima kluba na pomoći.
 
Informacija:Željko E77C