Jovica Knežević (E73JO), predsjednik RK “KOZARA” i Ognjen Vukić (E73EP), Zamjenik vođe tima Radio Mreže Za Opasnost (RMZO) su u petak (04.08.2017. godine) boravili u kraćoj posjeti Upravi za zaštitu i spasavanje Ministarstva odbrane Republike Slovenije. Ovom prilikom su se upoznali sa sredstvima veze i sistemima koje Uprava za zaštitu i spasavanje Ministarstva Odbrane Slovenije koristi u obavljanju svojih zadataka.

Domaćin u Regionalnom Centru za obavještavanje - 112 u Ljubljani bio je Tilen Cestnik (S56CT) koji je prezentovao sisteme i opremu koja se koristi, a sve sa ciljem pomoći građanima i spašavanja ljudskih života. U sklopu ovog kraćeg sastanka dogovorena je saradnja na predstojećim projektima RMZO tima iz Prijedora. Naše kolege nisu krili oduševljenje onim što su vidjeli i u razgovoru sa kolegom Cestnikom razmjenili iskustva po pitanju opreme koju je RMZO tim nabavio u sklopu projekta “Obuka korisnika radio stanica u sistemu radio- mreže za opasnost” koji je podržao i finansirao Grad Prijedor.
Saradnja Uprave za zaštitu i spasavanje Ministarstva Odbrane Slovenije već je duže vrijeme aktivna sa Republičkom Upravom civilne zaštite Republike Srpske i Odsjekom civilne zaštite Grada Prijedora, a prvi kontakti i saradnja sa Radio klubom “KOZARA” ostvareni su u martu ove godine kada je ekipa Civilne zaštite Republike Slovenije došla pomoći u potrazi za 17-ogodišnjom djevojkom koja se utopila u rijeci Sani.
Informacija: Jovica Knežević-E73JO