PRIČA RADIO KLUBA DOBOJ o UKT KUP-u SRRS 2014.g.
Obaveze, obaveze i obaveze, izvinite što kasnimo s izvještajem, ali nije moglo drugčije.
Pripreme su odavno bile obavljene, onda se desila provala i sve poremetila. Bapsi i ja demontiramo kablove sa svojih antena, kod mene ima komada rg213 isječenih za faziranje mojih jagica koji su isječeni prekratko, ali će za klupski antenski sistem poslužiti i minut do dvanaest sve spremno osim vremena naravno.
U petak u 13 časova pred klubom pakujemo stvari u landrovera od civilne zaštite i sa dva vozila nas pet ukupno kreće na lokaciju na koju stižemo bez problema I na samoj koti ulijećemo u oblak. Kiša ne pada ali smo mokri do kože, vlažnost vazduha nije 100% nego 300%.
Montaža antenna i opreme počinje odmah jer se ja moram vratiti isto veče nazad kako bi ujutro bio na poslu, a posle toga u svadbi planiranoj prije godinu dana.
Sve vrlo brzo smontirano a na kraju, avaj, nedostaje komandna kutija od sekvencera. Zaboravio ponijeti.
Zovi Oroza, ne može, zovi Voju E73RV on može!
U 21 čas sve spojeno, probamo, ne radi pretpojačalo, loš SWR na anteni, refleksija 50%. Spuštaj antene izduvavaj konektore ( pošto je i dalje vlaga kao u jezeru) vraćaj nazad, ali bez promjene.
Vraćamo se kući, Bapsi ostaje sam na lokaciji da pokuša ujutro kad svane da otkloni nedostatke. U povratku Dragan E73DT vozi, vidljivost 3-4 metra i puževom brzinom se spuštamo u grad.
U ranim jutarnjim satima (negdje oko 11, mislim) zove Bapsi telefonom, LNA proradio, ali i dalje loš SWR na antenama. Na poslu sam okupiran drugim problemima, nemam ideju šta da još provjeri. Bapsi dolazi na ideju da jagicu namijenjenu za FM podigne na osmatračnicu i njom emituje a sluša na 4x11ele.
Da nesreća ne ide sama pokazalo se kad je uključio pojačalo, počelo je da varniči na anodi, mada je u petak veče normalno funkcionisalo. Vlaga je učinila svoje. Nije ni pomoglo što sam u nedjelju ujutro zamijenio teflonsku foliju na sendvič kondezatoru probila je za djelić sekunde. Što se tiče lošeg SWR-a, na prvi pogled otkrivam da je na konektoru koji napaja LNA box otkinuta jedna žica koja napaja koaksijalni relej i za dva minuta proradilo je i 4x11el na predaji.
U subotu popodne pristižu dva Dragana E73DT i E77CQ, takmičenje počinje, tropo odličan ali kako dozvati stanice od 800-900 km sa 80 vati. Do ujutro 120 veza (nikad manje, mada je ODX 898 km ??????).
Ujutro do 3 u svadbi, oko 6 sam i ja na lokaciji, prvo pregled pojačala i konstatacija da mu nema lijeka i daj šta daš. Slušam veze od 950 km ali bezuspješno zovem. Oko 8 pristiže i drugi dio ekipe sa pozadinskim obezbjedjenjem i atmosfera se malo kravi, zezanja na sve strane, kotlić se krcka i barem je ugodjaj na nivou.
Sat ranije završavamo (poradili smo sve koje smo mogli dozvati, koje nismo mogli dozvaćemo naredni put. Valjda nas neće (ne)vrijeme pratiti stalno. Pakujemo stvari i nazad u Doboj.
Na slici je dio ekipe prisutne na lokaciji:
Antenski sistem;
a ovo je najvredniji član tima, remontovan, ušminkan maksimalno.
I ovom prilikom želimo da se zahvalimo:
- Republičkoj upravi civilne zaštite za pomoć u prevozu na lokaciji,
- Tifany DOO, za donaciju goriva za agregat i prevoz,
- Dasto Semtel (zona.ba) za priključak za internet.
Nadamo se i budućoj saradnji s imenovanim kao i svim ostalim koji žele da nam pomognu.