Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 124 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
443
Broj pregleda članaka
3222964

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
U poslednja dva mjeseca u R.K. "Kozara" - E73JHI bilo je veoma aktivno. U nastavku priloga možete pročitati i pogledati detaljnije o tim aktivnostima.
 
 
- U Prijedoru specijalistički kurs za članove Tima RMZO

e73jhi maj 2022 ytube

 Video prilog RTV Prijedor . Kliknite na na sliku za link!
 
e73jhi maj 2022 1


 
- Radio- amaterski klub "Kozara" organizovao je i ove godine radio-amaterski "sked" povodom 16. maja, Dana grada
 
Ispred zgrade Gradske uprave 14. maja su bile postavljene antene i radio uređaji. Uspostavljana je veza sa radio-amaterima širom Svijeta, od Italije, Njemačke, Norveške, Češke i drugih zemalja i svi oni su putem radio talasa čuli za 16. maj - Dan Grada Prijedora. Za ovu svrhu do kraja mjeseca maja prijedorski radio-amateri koristili su specijalni pozivni znak E716MAJ.
- Taj znak koristićemo do kraja mjeseca, a ideja je da na taj način promovišemo Dan grada. Taj znak je objavljen i na sajtu QRZ.COM koji posjećuju svi radio-amateri svijeta - pojasnio je Predrag Munjiza, predsjednik Radio-kluba "Kozara" koji trenutno okuplja oko 50 članova.

e73jhi maj 2022 2.png

e73jhi maj 2022 3.png- Aeromiting u Prijedoru organizaciono pomogli radioamateri E73JHI

Na poziv organizatora Aero- kluba "Prijedor" Tim RMZO E73JHI u pojačanom sastavu pomogao je u organizaciji aeromitinga na Aerodromu "Urije" 21.05.2022. godine.

e73jhi maj 2022 4

e73jhi maj 2022 5

e73jhi maj 2022 6.png

e73jhi maj 2022 7.png 
- Prijedorski radio- amateri uz svoju lokalnu upravu za Dan odbrane Grada Prijedora

Učešćem u organizaciji obezbjeđujući komunikaciju za Svečani defile preko Tima RMZO i učešćem u samom defileu Radio- amaterski klub "Kozara" i ove je godine dao svoj doprinos.

e73jhi maj 2022 8.png 

e73jhi maj 2022 9


 
- Radio- amateri i lovci mogu zajedno

U Miljakovcima kod Prijedora 5. juna 2022. godine održana je "Prva kotlićijada" Lovačke sekcije "Rakelići". Inače ovo je vjerovatno sekcija u LU "Mrakovica" Prijedor sa najvećim brojem aktivnih radio- amatera. Kolege radio- amateri iz ove sekcije za razliku od mnogih lovaca koriste PMR 446 kanale sa odgovarajućom snagom, a kada su na radio-amaterskom opsegu pravilna upotreba uređaja i pozivnih znakova je primjer kako bi trebalo da se komunicira. Od kotlića nije ostalo ništa, a naplaćene su i neke članarine preko "terenske kancelarije JHI".

e73jhi maj 2022 10a

e73jhi maj 2022 10.png- Tim RMZO iz Prijedora opravdava svoje postojanje

Kao i u vojsci i policiji sistem veze je i kod vatrogasaca od velikog značaja u svakodnevnom radu. Prijedorskim vatrogascima već neko vrijeme repetitorska radio veza ne radi kako bi trebalo. Kvar je detektovan i procedura nabavke nove antene je pokrenuta, ali kao što znamo- birokratija, problemi sa uvozom i rokovi isporuke su faktori koji mogu učiniti da sve ovo potraje nekoliko mjeseci, nadati se ne više od godinu dana (HI) . Tim RMZO iz Prijedora opravdao je svoje postojanje i juče 13.06.2022. godine montirao antenu za repetitor TVSJ Prijedor kako bi vatrogasci- spasioci imali mogućnost repetitorske komunikacije u svojim akcijama. Ova antena, vlasništvo Radio- amaterskog kluba "Kozara" data je prijedorskim vatrogascima na revers na osnovu Sporazuma o tehničkoj saradnji i angažovanju tehničkih sredstava i ljudstva za potrebe TVSJ Prijedor. Radi se o anteni izuzetnih performansi Procom CXL 2-5 SL 167-175MHz i dio je opreme sistema radio mreže koji se stavlja u funkciju u slučajevima elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i ostalih slučajeva koji mogu izazvati prekid funkcionisanja sistema telekomunikacija na području Grada Prijedora.

E73JHI RMZO002

E73JHI RMZO001

e73jhi maj 2022 11

E73JHI RMZO015


E73JHI RMZO005
 
E73JHI RMZO012

E73JHI RMZO013