Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

АКТУЕЛНО - ДИПЛОМА

Војвода Петар Бојовић

ДИПЛОМА "ВОЈВОДА ПЕТАР БОЈОВИЋ"

Удружење радио-аматера "БОГОЈАВЉЕЊЕ" издаје диплому "Војвода Петар Бојовић" за одржане везе са члановима удружења у времену 1.7.2022. до 10.7.2022. године.

Услови за освајање дипломе су:

Аматери из Европе: потребно је да освоје 6 поена са најмање 3 члана удружења

Аматери ван Европе: потребно је да освоје 4 поена са најмање 2 члана удружења

Бодовање:
CW везе......... 2 бода
SSB везе........ 1 бод
ДИГИ..... ...... 1 бод

Иста станица се на истом опсегу може радити више пута али различитим модовима као и различитиим данима.

На сајту Удружења www.holyserbia.net се може видјети ко су чланови удружења, провјерити освојени поени и скинути диплома у електронском облику. Не треба слати дневнике јер чланови удружења свакодневно шаљу своје дневнике на сајт.

Члан удружења "Богојављење"
Миленко Матовић, E73X

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 68 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
190
Članci
403
Broj pregleda članaka
2832124

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
U poslednja dva mjeseca u R.K. "Kozara" - E73JHI bilo je veoma aktivno. U nastavku priloga možete pročitati i pogledati detaljnije o tim aktivnostima.
 
 
- U Prijedoru specijalistički kurs za članove Tima RMZO

e73jhi maj 2022 ytube

 Video prilog RTV Prijedor . Kliknite na na sliku za link!
 
e73jhi maj 2022 1


 
- Radio- amaterski klub "Kozara" organizovao je i ove godine radio-amaterski "sked" povodom 16. maja, Dana grada
 
Ispred zgrade Gradske uprave 14. maja su bile postavljene antene i radio uređaji. Uspostavljana je veza sa radio-amaterima širom Svijeta, od Italije, Njemačke, Norveške, Češke i drugih zemalja i svi oni su putem radio talasa čuli za 16. maj - Dan Grada Prijedora. Za ovu svrhu do kraja mjeseca maja prijedorski radio-amateri koristili su specijalni pozivni znak E716MAJ.
- Taj znak koristićemo do kraja mjeseca, a ideja je da na taj način promovišemo Dan grada. Taj znak je objavljen i na sajtu QRZ.COM koji posjećuju svi radio-amateri svijeta - pojasnio je Predrag Munjiza, predsjednik Radio-kluba "Kozara" koji trenutno okuplja oko 50 članova.

e73jhi maj 2022 2.png

e73jhi maj 2022 3.png- Aeromiting u Prijedoru organizaciono pomogli radioamateri E73JHI

Na poziv organizatora Aero- kluba "Prijedor" Tim RMZO E73JHI u pojačanom sastavu pomogao je u organizaciji aeromitinga na Aerodromu "Urije" 21.05.2022. godine.

e73jhi maj 2022 4

e73jhi maj 2022 5

e73jhi maj 2022 6.png

e73jhi maj 2022 7.png 
- Prijedorski radio- amateri uz svoju lokalnu upravu za Dan odbrane Grada Prijedora

Učešćem u organizaciji obezbjeđujući komunikaciju za Svečani defile preko Tima RMZO i učešćem u samom defileu Radio- amaterski klub "Kozara" i ove je godine dao svoj doprinos.

e73jhi maj 2022 8.png 

e73jhi maj 2022 9


 
- Radio- amateri i lovci mogu zajedno

U Miljakovcima kod Prijedora 5. juna 2022. godine održana je "Prva kotlićijada" Lovačke sekcije "Rakelići". Inače ovo je vjerovatno sekcija u LU "Mrakovica" Prijedor sa najvećim brojem aktivnih radio- amatera. Kolege radio- amateri iz ove sekcije za razliku od mnogih lovaca koriste PMR 446 kanale sa odgovarajućom snagom, a kada su na radio-amaterskom opsegu pravilna upotreba uređaja i pozivnih znakova je primjer kako bi trebalo da se komunicira. Od kotlića nije ostalo ništa, a naplaćene su i neke članarine preko "terenske kancelarije JHI".

e73jhi maj 2022 10a

e73jhi maj 2022 10.png- Tim RMZO iz Prijedora opravdava svoje postojanje

Kao i u vojsci i policiji sistem veze je i kod vatrogasaca od velikog značaja u svakodnevnom radu. Prijedorskim vatrogascima već neko vrijeme repetitorska radio veza ne radi kako bi trebalo. Kvar je detektovan i procedura nabavke nove antene je pokrenuta, ali kao što znamo- birokratija, problemi sa uvozom i rokovi isporuke su faktori koji mogu učiniti da sve ovo potraje nekoliko mjeseci, nadati se ne više od godinu dana (HI) . Tim RMZO iz Prijedora opravdao je svoje postojanje i juče 13.06.2022. godine montirao antenu za repetitor TVSJ Prijedor kako bi vatrogasci- spasioci imali mogućnost repetitorske komunikacije u svojim akcijama. Ova antena, vlasništvo Radio- amaterskog kluba "Kozara" data je prijedorskim vatrogascima na revers na osnovu Sporazuma o tehničkoj saradnji i angažovanju tehničkih sredstava i ljudstva za potrebe TVSJ Prijedor. Radi se o anteni izuzetnih performansi Procom CXL 2-5 SL 167-175MHz i dio je opreme sistema radio mreže koji se stavlja u funkciju u slučajevima elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i ostalih slučajeva koji mogu izazvati prekid funkcionisanja sistema telekomunikacija na području Grada Prijedora.

E73JHI RMZO002

E73JHI RMZO001

e73jhi maj 2022 11

E73JHI RMZO015


E73JHI RMZO005
 
E73JHI RMZO012

E73JHI RMZO013