Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 201 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
444
Broj pregleda članaka
3245457

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo

Septembarski 2m UKT contest je sigurno najjači po aktivnosti od svih contesta koji se održavaju u Evropi. IARU R1 je organizator na nivou regiona, a nacionalni savezi imaju u istom terminu i svoja takmičenja.

Dio E7DX ekipe je ujedno radila i UKT KUP SRRS contestu radila sa JN84 su, nr Prnjavor, asl oko 300m. Inače lokacija od Željka E78WW (K2SSS). Ideja je bila probati mogućnosti lokacije i opreme koja je u međuvremenu nabavljena. Pored Javornika II, tu je bio i Kuhne TR144H+40 transverter. Iako je zamišljeno da se na oba radna mjesta koriste Flex radio uređaji, zbog tehničkih razloga, morali smo uvesti u igru Yaesu FTdx-10 i Flex Radio 1500. Uređaji su funkcionisali besprijekorno, ako izuzmemo prestanak rada jednog tranzistorksog lineara. Antene su bile četiri fixne grupe i jedna duga yagi antena koja se rotirala, dakle pet antenskih sistema (4x5, 8x6, 2x9 - 2 puta, postavljene na rešetksti stub 27m, te 18el M2 yagi na jarbolu na visini od 12m sa rotatorom u podnožju).

Svako radno mjesto je imalo pristup svim antenama na RX, dok je TX išao u sve antene. Iako je bilo na raspolaganju vise lineara, pobude nije bilo dovoljno za cijevne, dok su tranzistorski radili sa 700 w... Jedan od dva je otkazao nakon 10 ak sati. Pogodno vrijeme, ekipa je iskoristila za druženje uz kotlić i roštilj.

Test i mogućnosti lokacije je bio primarni cilj, pa su uglavnom po dva operatora bili u shacku, te povremeno i treći na KST chatu i kao treći “inband” sa transverterom ME2HT PRO II i ICOM IC-7300. U nedjelju ujutro nas je Željko napustio, otisao put USA. Pored Željka E78WW (K2SSS) tu su bili Dragan E77EA , Zoran E76C i Vlado E70T, kao I naše kolege iz E74BYZ: Stevo E73CV, Đorđe E76MD.

Rad se odvijao uglavnom SSB, a cwskimmer je pratio CW aktivnost za to vrijeme, dok je kod rada CW sa dodatnim SDR prijemnikom preslušavan je lagano SSB i signalizirano runneru da zastane kako bi se odradio nova stanica na SSB. Inače prvi put je korišten unapređen prijemni distributivni sistem sa rx pretpojačalima i divajderima, koaksijalnim rotary relejima, kao i distribucija na više prijemnika bez gubitaka u RX prijemnoj grani.

Sve u svemu nakon 446 veze (sa duplim) i 165K poena možemo biti zadovoljni urađenim, a kratkom analizom nakon contesta došli smo do zaključka da rotary sistem mora biti jači, bar za duplo , ako ne i više, te da antene moraju biti više bar pet metara, kako bi izašle iznad bliskih prepreka, drveće, kuća... Također bi trebalo pojačati antenski sistem prema DL (2x9 na 4 ili 6x9), a pravac prema Italiji uz pojačan antenski sistem ( sada bio 2x9el yagi) na sjever Italije, dodati i sistem koji bi pokrivao jugo zapadni dio italije.

Urađeno je 446 sa duplim vezama, najbrojnije su 9A, slijede OK - 71, I-62, OM - 47,   S5 - 33, YO-22, SP-16... E7  20 znakova što raduje.... ODX DK0NA/P 845Km, AVG 377km. Razočarenje je vrlo mali broj DL stanica i na tom pravcu treba ozbiljno poraditi , ali raduje solidan broj OK, OM , I... Mišljenja smo da lokacija uz dodatne korekcije antenskih sisema može da pruži mnogo više od ovih 165K poena, a osnovna prednost je što se radi o fiksnoj lokaciji gdje se antene i sve ostalo ne mora postavljati i skidati par sati prije i poslije contesta, te što ima napajanje električnom energijom. I kao posebna prednost omogućava “remote” daljinski rad na svim HF opsezima i 144MHz. U planu je da se aktvira 50, 70, 432MHz, kao i rad preko satelita.

Zahvaljujemo se porodici Repić na gostoprimstvu, te Željku na pozivu.

Zahvalnost ide i Zoranu i Đorđu koji su odvojili dosta vremena kako bi sve bilo spremno za contest. Na kraju hvala svima na javljanju...

Za E7DX tim Vlado, E70T

e7dx vkt kup srrs 2023 1
 
e7dx vkt kup srrs 2023 2
 
Sa lijeva na desno: E76MD (Đorđe), E76C (Zoran), E70T(Vlado), E78WW (Zeljko), E73CV(Stevo) I E73CR(Vojin)
 
e7dx vkt kup srrs 2023 3

E73CV Stevo i E78WW Željko (K2SSS)

e7dx vkt kup srrs 2023 4

E77EA (Dragan) i E70T (Vlado)

e7dx vkt kup srrs 2023 5

E76MD (Đorđe) i E77EA (Dragan)

e7dx vkt kup srrs 2023 6

E76MD (Đorđe), E73CV (Stevo) i E76C (Zoran)