Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 244 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
444
Broj pregleda članaka
3245480

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
U cilju proslave 70 godina postojanja Radio kluba Doboj, promocije rada posebnim tehnikama na VHF opsezima te zadovoljenju potreba radioamaterske javnosti u Evropi za aktvnošću iz JN93 polja, ekipa Radio kluba Doboj u sastavu Dragan E73DT, Vojo E73RV i Zdravko E77AR u saradnji s članovima radiokluba Kmur iz Foče E73GNO su od 10. do 12. avgusta 2018. godine aktivirali JN93 polje s lokacije Okolišta (1000masl -JN93JM). Nažalost promoter i jedan od najzaslužnijih članova u pripremi za aktivaciju Bapsi E77C, zbog smrtnog slučaja u porodici, nije prisustvovao aktivaciji.

Ovom prilikom testirano je i novo pojačalo za 2m opseg (tranzistorsko 1 kW) i zadovoljilo je kriterije potrebne za tu vrstu rada. Oprema je s kojom je radjeno sastojala se od: Yaesu FT950 kao bazna stanica, HA1YA transverter za 2m, LNA MGF1302, SSPA 500W za FSK441 modulaciju i 11 elemenata DL6WU na 10 metarskom stubu. Za više snage potreban je i bolji (deblji) koaks, koga trenutno nemamo (nažalost). Struju i ostale pogodnosti na lokaciji obezbijedio je domaćin.
e73fde jn93 0Oprema je montirana kasno u petak veče pod svjetlima, baterijskim lampama i farovima a prva veza je uradjena odmah iza ponoći.
Uradjeno je 58 MS veza za 30 sati aktivnosti čime je u velikoj mjeri zadovoljena tražnja za ovim rijetkim poljem.
Dječijih bolesti je bilo ali su prevazidjenje inventivnošću operatora, a prisutan je bio i mr Murphy ali se nije nešto previše iskazao. Uspjeli smo da ga predupredimo u svim slučajevima.
Raduje i aktivnost Vlade E70T s lokacije JN93JW koji je iskoristio dio godišnjeg odmora kako bi aktivirao ovo rijetko polje.
Posebno smo zahvalni domaćinima: Aci E78XX, Velji E78VV i Taji E73NM na pomoći i hostingu a posebno druženju u sitne sate.

e73fde jn93 1

e73fde jn93 2

e73fde jn93 3

e73fde jn93 4

e73fde jn93 6

e73fde jn93 5

e73fde jn93 7