Back To Top

 • O Savezu

  Savez radio-amatera Republike Srpske je osnovan 1993. godine kao izraz želje , volje i potrebe radio-amatera iz Republike Srpske da nastave svoje organizovano radio-amatersko djelovanje, nakon što je prestao da postoji dotadašnji Savez radio-amatera Bosne i Hercegovine (SRABiH). Savez radio-amatera Republike Srpske je pravni naslijednik rasformiranog Saveza radio-amatera Bosne i Hercegovine na teritoriji Republike Srpske. Savez je upisan u registar kod Osnovnog suda u Trebinju, kao udruženje građana , u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama Bosne i Hercegovine.

 • Ciljevi Saveza

  Savez radio-amatera Republike Srpske formiran je sa cilјem objedinjavanja aktivnosti svih amaterskih radio-klubova i samostalnih članova, radio-operatora, koji egzistiraju na teritoriji Republike Srpske, kao i predstavlјanje radio amatera Republike Srpske u okviru Međunarodne unije radio-amatera. ..

 • Zadaci Saveza

  Savez ima zadatke da : - Vršiti koordinaciju rada svih članova Saveza na teritoriji Republike Srpske. - Vršiti koordinaciju saradnje svih članova Saveza sa drugim organizacijama radio-amatera u BiH. - Vršiti koordinaciju saradnje članova Saveza s nacionalnim Savezima drugih zemalјa i članovima tih Saveza. - Zastupati interese radio-amatera Republike Srpske u širim asocijacijama, kao i organima i organizacijama na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. - Organizovati i koordinirati sve aktivnosti i poslove od interesa za radio-amatere Republike Srpske, za koje se ukaže potreba. - Razvijati saradnju sa srodnim organizacijama i organima na području istraživanja i eksperimentisanja u oblastima radio-tehnike, elektronike, telekomunikacija i informatike.

 • Unapređenje radio-amaterizma u RS

  U redovnim aktivnostima Saveza priorite imaju aktivnosti usmjerene na stavranje što boljih uslova za rad aktivnih klubova i reaktiviranje ugašenih klubova. Unazad nekoliko godina Savez je izdvojio preko 50.000 KM sredstava namjenjenih za pomoć klubovima (nabavka radio-stanica, agregata, mjerne opreme, antena, troškovi preregistracije klubova...).

 • Organizacija od posebnog javnog interesa

  Savez je odlukom Vlade Republike Srpske 2011. godine dobio status organizacije od posebnog javnog interesa za Republiku Srpsku.

Savez radio-amatera Republike Srpske

Amateur Radio Union Of Republic Of Srpska

Prijavljivanje

Registrovani korisnici imaju privilegije da vide određene dijelove sajta i ostavljaju komentare na članke i forumu. Članovi SRRS se nakon registracije trebaju javiti administratoru sajta da bi dobili privilegiju člana.

Molimo Vas da prilikom registracije za korisničko ime koristite pozivni znak, a ukoliko nemate pozivni znak i želite koristiti korisničko ime po svom izboru obavezni ste ostaviti vlastito ime i prezime u formi prilikom registracije. Ukoliko ovo ne bude ispoštovano takva registracija će biti brisana iz registra. HVALA!

Ko je "ON-LINE"

Ko je na mreži: 233 gostiju i nema prijavljenih članova

Statistika sajta

Posetioci
200
Članci
444
Broj pregleda članaka
3245475

FORUM

SRRS mapa repetitora

srrsmaparpt2010 150
logo e73dpr


e73jhi logo 150
 
e73fde
 
BGJ Logo
Uobičajeno, pripreme su krenule par dana pred takmičenje. Antene su pregledane, kablovi posloženi, staro pojačalo s pratećim kablićima ostavljeno na stolu za svaki slučaj ako zatreba. U igri je novo SSPA tranzistorsko pojačalo 15-tak kg teško za razliku od starog kome je samo ispravljačč 70 kg.
Ekipa nešto malo promijenjena. Ima nekih koji ne mogu i neće, ima zato novih...

e7c vhf iaru r1 team 2018
U petak popodne standradni E73DT, E77AR, E77C i E79BM u dva vozila s opremom pravac Velika Ostravica JN94CP. Istovaranje, namještanje baznog logora i samo jedna jagica na stubu kasno naveče. Ne može se sve stići. Od (u mislima) malo mjesečarenja nema ništa, a i tropo veza nema. Valjda se svi spremaju i ne rade u petak veče. Jedino komšija 9A1CRS za provjeru dal uopšte tehnika radi.

U subotu rano ustajanje i priprema ostalih antena. Mladjo E79BM prehladjen, vraća se kući. Nekad prije podneva ekipu pojačavaju Srdjo E78VS i Zoka E78TRZ. Zoka je prvi put na lokaciji i opčinjen je prirodnim ljepotama a i ugodjajem oko priprema za takmičenje. O tome je do sada samo slušao.

Oko podneva pristiže i Vojo E73RV i odmah počinje pripremu za spremanje kotlića, a samo kuvanje je premještano više puta na druge lokacije jer nam se nije svidjelo dodatno dodavanje mesa u toku kuvanja. Naime uvijek u septembru se roje krupni mravi na lokaciji a ovaj put ih je bilo kao nikad do sada.

e7c vhf iaru r1 antena 2018

Takmičenje počinje veza za vezom. Nema ih nešto puno ali kapa. Nakapaće do kraja dovoljno. Da mr Murphi stigne svugdje saznali smo odmah, jer stanica neće u predaju svaki put. Gasi pali, gasi pali, gasi pali da bi u neko vrijeme shvatili da mikrofon od naglavnih slušalica zeza. Kad je vraćen originalni radi besprekorno. Još jedan problem za analizu. U nekom momentu neko nas zove jedva čujemo E73JHI i vidimo da nešto nije u redu. Neposredno pre njega uradjen YU7C s gromoglasnim signalom. Antena na sjeverozapad i konstatacija da nešto ne valja ili kod nas ili kod JHI-a. Veza uredjan na jedvite jade i odmah posle toga pretraga. Nema signala na opsegu. Isključimo pretpojačalo signala more. Može i bez njega. Oko ponoći stade agregat a nasuto gorivo pola stata prije. Brza provjera - puklo crijevo za povrat goriva u rezeorvar. Sva sreća Dragan ima u autu nekakvo gumeno, mijenjamo ga i nastavljamo dalje. To će nam se isto desiti i u nedjelju oko deset. Gubitak vremena od oko dva sata i prosuta dva rezeorvara goriva. Nije strašno.

SSPA odradio bez greške! 700-800W bez problema! Dovoljno. Koga smo čuli njega smo i uradili! Štaviše, zvalo nas je stanica koje nismo mogli korektno primiti...

Na kraju 252 veze. Znali smo uraditi i mnogo više. ODX 933 km DF0YY/JO62GD. 19 DXCC, 69 polja,  prosjek 413 km/QSO.

Malo statistike:
Top Ten / QRB 2m
--------------------------------
DF0YY JO62GD 933 km
DA0FF JO40EL 896 km
DR9A JN48EQ 874 km
DL0GTH JO50JP 868 km
F5VKV JN33RR 863 km
YO4FYQ KN44FD 816 km
DR5T JN47KW 805 km
DK0BC JN48RN 798 km
I1RJP JN45BO 798 km
DQ8T JO50VH 793 km
QSOs / DXCC 2m
------------------
4O 1
9A 27
DL 20
E7 13
F 1
HA 13
HB 1
I 20
LZ 13
OE 5
OK 31
OM 20
S5 23
SP 5
SV 2
UR 2
YO 19
YU 35
Z3 1

e7c vhf iaru r1 map1 2018
E7C / VHF KUP SRRS 2018 - QSO mapa

e7c vhf iaru r1 map2 2018
E7C / VHF KUP SRRS 2018 - rađena polja